CTET Question Paper PDF Download Most Important पिछले वर्ष का प्रश्न पत्र PDF

0

CTET Question Paper PDF Download Most Important PDF – दोस्तो आज हम लेकर CTET Question Paper आए हैं बिषय से संबंधित सभी Question Paper Notes व PDF उप्लब्ध कराऐंगे जो कि आपको आंगे आने बाले सभी तरह के Teaching Exams जैसे कि UGC NET, TET, CTET, STET, REET,Teacher Exams, KVS Exams, DSSSB Exam, और शिक्षक भर्ती परीक्षाओं के लिए अति महत्वपूर्ण. Question Paper PDF अन्य Exams Which Is Very Useful For Each And Every Competitive Exam In India. Question Paper संबंधित प्रश्न पूंछे जाने हैं उन सभी के लिये बहुत महत्वपूर्ण होंगी !
सीटीईटी (CTET) पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र उत्तर के साथ PDF Download Line लिंक उपलब्ध कराए हैं इस पोस्ट के माध्यम से आप डाउनलोड कर सकते हैं | इस सीटीईटी पिछले वर्ष के प्रश्नपत्र अभी प्राप्त करें। CTET Previous Year Question Paper PDF Download  पूर्व पैटर्न से परिचित होने और परीक्षा में आपकी दक्षता बढ़ाने के लिए सबसे उपयोगी उपकरण हैं। CTET Question Paper PDF Most Important

CTET Question Paper PDF Download Most Important पिछले वर्ष का प्रश्न पत्र PDF

CTET Question Paper PDF के अलाबा आप सभी विद्यार्थियों किसी भी प्रतियोगी परीक्षा तैयारी कर रहे हैं तो बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट Sarkariexambook पर उपलब्ध हैं,तो आप इस बेबसाइट को Regularlly Visit करते रहिये |

CTET Most Important Question Paper PDF 

(Child Development and Pedagogy)

CTET Question Papers 2020-21

the details, let’s have an overview of CTET exam from the table below:

Name of the Examination Central Teacher Eligibility Test (CTET)
Conducting Body Central Board Of Secondary Education (CBSE)
Exam Type National Level
Mode of Application Online
Mode of Examination Offline
Medium of Language English, Hindi & Other Regional Langauges
Negative Marking No Negative Marking
Exam Papers Paper 1 & Paper 2
Official Website ctet.nic.in

 

CTET Previous Year Question Papers Download PDF

Download the CTET previous year papers from the table below

Year

Session

Download Question Paper PDF

2019 December

Paper 1 | Paper 2

2019 July

Paper 1 | Paper 2

2018 December

Paper 1 | Paper 2

CTET Previous Year Question Papers PDF All language

CTET परीक्षा उत्तीर्ण करने से आवेदक नवीनतम सरकारी शिक्षण पदों के लिए योग्य हो जाएगा, इसलिए सुनिश्चित करें कि आप परीक्षा में सफलता सुनिश्चित करने के लिए सर्वोत्तम CTET तैयारी तकनीकों और CTET तैयारी सामग्री का उपयोग करें।

CTET

CTET Paper 1 CTET Paper 2
Paper 1 Main Paper 2 Main
Paper 1  Assamese Paper 2  Assamese
Paper 1  Bengali Paper 2  Bengali
Paper 1  Garo Paper 2  Garo
Paper 1  Gujarati Paper 2  Gujarati
Paper 1  Kannada Paper 2  Kannada
Paper 1  Khasi Paper 2  Khasi
Paper 1  Malayalam Paper 2  Malayalam
Paper 1  Manipuri Paper 2  Manipuri
Paper 1  Marathi Paper 2  Marathi

Paper 1  Mizo

Paper 2  Mizo

Paper 1  Nepali Paper 2  Nepali
Paper 1  Odia Paper 2  Odia
Paper 1  Punjabi Paper 2  Punjabi
Paper 1  Sanskrit Paper 2  Sanskrit
Paper 1 Tamil Paper 2 Tamil
Paper 1  Telugu Paper 2  Telugu
Paper 1  Tibetan Paper 2  Tibetan
Paper 1   Urdu Paper 2   Urdu

you will also like :-

CTET Most Important Questions and Answers Paper

1. According to Lev Vygotsky, learning is

(a) an individual activity

(b) a passive activity

(c) conditional activity

(d) a social activity

Ans. (d)

2. One of the critiques of standardized tests has been that

(a) their language is difficult to understand

(b) the tests cannot be administered on large populations

(c) they do not give a clear picture of a child’s ability

(d) they represent largely the mainstream culture and are therefore biased

Ans. (b)

3. Gender is an

(a) psychological entity

(b) social construct

(c) economic concept

(d) biological determinant

Ans. (b)

4. Which of the following is an effective strategy to reduce children’s gender stereotyping and gender-role conformity?

(a) Discussion about gender bias

(b) Emphasizing gender-specific roles

(c) Gender-segregated playgroups

(d) Gender-segregated seating arrangement

Ans. (a)

5. Which one of the following is not related to Continuous and Comprehensive Evaluation?

(a) It is an integral part of the teaching-learning process.

(b) It focuses on a child’s achievement in different learning areas.

(c) It is useful to label children as slow, poor, or intelligent.

(d) It has been mandated by the Right to Education Act of India.

Ans. (c)

Check CTET Previous Cut-off.

6. Use of method’s were learner’s own initiative and efforts are involved is an example of

(a) Deductive method

(b) Learner center method

(c) Traditional method

(d) Interpersonal intelligence

Ans. (b)

7. Children coming from socio-economically disadvantaged backgrounds need a classroom environment which

(a) values and uses their cultural and linguistic knowledge

(b) discourages the use of their language so that they learn the mainstream language

(c) categorizes children based on their abilities

(d) teaches them good behavior

Ans. (c)

8. Riya always thinks of multiple solutions to a problem many of which are original solutions. Riya is displaying characteristics of a/an

(a) creative thinker.

(b) convergent thinker.

(c) rigid thinker.

(d) egocentric thinker.

Ans. (a)

Thinking and Learning of Children- Study Notes.

9. Which one of the following does not describe the ways in which a teacher can model problem solving for children in the classroom?

(a) Be honest about making mistakes while solving something

(b) Use vocabulary like think, ideas, trial, and different answers

(c) Ask questions with convergent answers

(d) Discuss your thought processes about solving a particular problem

Ans. (c)

10. Which of the following is not related to the early number concept?

(a) class inclusion

(b) conservation

(c) measurement

(d) classification

Ans. (b)

11. Which technique is used in the rating scale?

(a) Observation

(b) Checklist

(c) Assignment

(d) Written equation

Ans. (b)

12. Which one of the following best describes a teacher’s role?

(a) A teacher should adhere to the prescribed textbook

(b) Completing the syllabus on time leaving enough time for revision is important

(c) Creating a relaxed space where children learn through dialogue and inquiry

(d) Teacher’s most important role in the classroom is to maintain discipline

Ans. (c)

13. Which one of the following questions invites children to think critically?

(a) What is the right answer?

(b) Can you think of a similar situation?

(c) What are the different ways in which we can solve this?

(d) Do you know the answer to this?

Answer: (c)

14. Etymology is:

(a) science of Pedagogy.

(b) science of study of language.

(c) science of meaning of words.

(d) science of knowing the origin of words.

Ans. (d)

15. The environmental factors that shape development include all of the following except

(a) quality of education

(b) quality of nutrition

(c) culture

(d) physique

Ans. (d)

                        join now Telegram channeltelrgram sarkari Exam Book JOIN NOW CTET GROUP                                                                      CLICK  NOW

More Read ALL pDF:-

General Science GK PDF Notes ( PHYSICS , CHEMISTRY , BIOLOGY ) by Yukti Publications

Physics Books PDF In Hindi Free Download By Yukti Publication

Khan Sir History Book Free PDF Download in [Hindi | English]

Math PDF Notes Download, Free Study Material in Hindi

Vijay Hazare Trophy 2021 : विजय हजारे ट्रॉफी 2021 38 टीमें खेलेगी

Indian Geography Notes PDF Download in Hindi 2020-21

History NCERT Books PDF Download for UPSC Exam 2021

Mathematics ( Algebra, Geometry, Mensuration, Trigonometry ) Notes in Hindi

Math PDF Notes Download, Free Study Material in Hindi

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.